Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επιβάλλουν και τη συχνότερη λειτουργία των κλιματιστικών σε κατοικίες και χώρους εργασίας. Η σωστή και τακτική συντήρηση τους έχει μεγάλη σημασία τόσο για την «υγιή» λειτουργία της μονάδας κλιματισμού όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Η χαμηλή απόδοση του air condition και η ανάδυση ενοχλητικών οσμών στην ατμόσφαιρα κατά τη λειτουργία του είναι ενδείξεις ότι η μονάδα χρειάζεται επειγόντως συντήρηση.

Η έλλειψη συντήρησης του κλιματιστικού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία του κλιματιστικού, μειώνοντας την απόδοση του. Αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απ’ ότι συνήθως, γεγονός που θα αυξάνει και το κόστος σε χρήματα. Επιπλέον, σε βάθος χρόνου, η κακοσυντήρηση μπορεί να προκαλέσει μηχανικές φθορές, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν κάποια σοβαρή βλάβη.

Ο καθαρισμός του κλιματιστικού επηρεάζει επίσης την ποιότητα και την καθαρότητα του αέρα που εισπνέουμε. Ένα κακοσυντηρημένο κλιματιστικό είναι ένας εν δυνάμει μηχανισμός συγκέντρωσης βλαβερών μικροσωματιδίων, βακτηριδίων και λοιπών μικροβίων, τα οποία μπορούν να βλάψουν το αναπνευστικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Η συχνή συντήρηση και ο καθαρισμός του κλιματιστικού περιορίζει λοιπόν τις πιθανότητες μόλυνσης της ατμόσφαιρας και της ανθρώπινης υγείας από διάφορους τέτοιους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ειδικοί και μηχανικοί συνιστούν να κάνουμε, τουλάχιστον, μια φορά ετησίως τη συντήρηση μονάδων που λειτουργούν σε οικιακούς χώρους και δύο φορές σε χώρους εργασίας όπου υπάρχουν πολλά άτομα –ειδικά σε χώρους όπου υπάρχουν άτομα που καπνίζουν. Για τις οικιακές μονάδες κλιματισμού το ιδανικό είναι να κάνουμε ένα καθαρισμό των φίλτρων τουλάχιστον μια φορά το μήνα ή κάθε πενήντα με εξήντα ώρες λειτουργία του κλιματιστικού. Ο καθαρισμός των φίλτρων είναι μια αρκετά απλή διαδικασία την οποία μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας: αφού ανοίξουμε το εξωτερικό περίβλημα του κλιματιστικού, αφαιρούμε τα φίλτρα. Αν υπάρχει σκόνη στο εσωτερικό μέρος του κλιματιστικού που καλύπτουν τα φίλτρα την αφαιρούμε προσεκτικά με κάποιο ηλεκτρικό σκουπάκι. Πλένουμε τα φίλτρα με λίγο κρύο τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Μόλις στεγνώσουν τα επανατοποθετούμε στη θέση τους.

Για λόγους ασφαλείας, πριν προχωρήσουμε στον καθαρισμό των φίλτρων, καλό είναι να έχουμε κλείσει την παροχή ρεύματος του κλιματιστικού.

Για τη βέλτιστη λειτουργία της κλιματιστικής μονάδας ωστόσο δεν αρκεί ένας απλός καθαρισμός των φίλτρων. Η συντήρηση του air condition και ένας εις βάθος καθαρισμός από κάποιο έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό είναι απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Το έμπειρο προσωπικό θα φροντίσει για το χημικό καθαρισμό όλων των στοιχείων της εσωτερικής μονάδας, θα ελέγξει την πληρότητα σε φρέον, θα λιπαίνει τα μηχανικά εξαρτήματα και θα κάνει ένα ολικό έλεγχο της λειτουργίας της μονάδας.

Απαραίτητος είναι και ο καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού. Επειδή όμως πρόκειται για πιο πολύπλοκη διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται κάποιες ειδικές χημικές καθαριστικές ουσίες, καλό είναι ο καθαρισμός αυτός να γίνεται επίσης από κάποιο εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.

Η συχνή συντήρηση και ο τακτικός καθαρισμός της μονάδας κλιματισμού είναι απαραίτητες διαδικασίες που προστατεύουν την ατμόσφαιρα και την υγεία μας. Επιπλέον εξασφαλίζουν τη μέγιστη απόδοση του air condition και τη βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας.
Κλιματιστικά - ψυκτικός κύκλος
Γενικά για τα κλιματιστικά.

Τα κλιματιστικά είναι αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα, είναι συσκευές δηλαδή που μεταφέρουν ενέργεια από τον έναν χώρο στον άλλον μέσω του αέρα των δύο χώρων.

Λειτουργούν σύμφωνα με τον ψυκτικό κύκλο συμπίεσης / εκτόνωσης ενός ψυκτικού μέσου (φρέον)

Το ψυκτικό μέσο συμπιέζεται στον συμπιεστή που βρίσκεται στο εξωτερικό τμήμα του κλιματιστικού, και στη συνέχεια μεταφέρεται στο εσωτερικό τμήμα όπου συμπυκνώνεται και υγροποιείται.  Το υγροποιημένο ψυκτικό υγρό, στη συνέχεια εκτονώνεται στην εκτονωτική βαλβίδα και εξατμίζεται στον συμπυκνωτή που βρίσκεται στο εσωτερικό μηχάνημα, όπως φαίνεται και στο επόμενο σκαρίφημα:Η κίνηση του ψυκτικού υγρού μέσα στις σωληνώσεις γίνεται από τον συμπιεστή, που συμπιέζει το αέριο ψυκτικό μέσο, το υγροποιεί και το προωθεί με πίεση προς την εκτονωτική βαλβίδα..

Η λειτουργία του συμπιεστή μπορεί να είναι σταθερών στροφών (on/off - συμβατικό) ή μεταβλητών στροφών (inverter)

Ενα απλό συμβατικό κλιματιστικό λειτουργεί τον συμπιεστή του σε σταθερές στροφές και τον ανοιγοκλείνει (τον θέτει εντός και εκτός) όταν ο χώρος αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία, οπότε το κλιματιστικό σταματάει τη λειτουργία του.
Μόλις η θερμοκρασία του χώρου ξανα-ανέβει, το κλιματιστικό ενεργοποιείται και πάλι, και αρχίζει τη λειτουργία του, και πάλι σε σταθερές στροφές και σταθερή ισχύ.

Ενα κλιματιστικό inverter αντίθετα, μεταβάλλει συνεχώς τις στροφές του συμπιεστή, μεταβάλλει δηλαδή την ποσότητα του ψυκτικού υγρού που διακινείται, πράγμα που σημαίνει ότι μεταβάλλει την ισχύ του, από ένα ελάχιστο όριο (π.χ. 10%)  μέχρι και το 100% της ισχύος του.

Ετσι, ένα κλιματιστικό inverter είναι σε θέση να μεταβάλλει την ισχύ του και να την προσαρμόσει σύμφωνα με τη ζήτηση.

Ετσι, όταν ένα κλιματιστικό inverter ψύξει τον χώρο που μας ενδιαφέρει, μετά λειτουργεί σε χαμηλές στροφές για να συντηρήσει τη θερμοκρασία του χώρου, και δεν σταματά τη λειτουργία του, αλλά την διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα και χαμηλή κατανάλωση.

Ο δεύτερος αυτός τρόπος λειτουργίας είναι πολύ αποδοτικότερος από τον πρώτο, και με τον τρόπο αυτόν είναι που το κλιματιστικό inverter κάνει σημαντική οικονομία σε σχέση με ένα κοινό συμβατικό κλιματιστικό.